• Novinky

            • Jednodenní poznávací zájezd do Budapešti

            • Budapešť je jedním z oblíbených měst v Evropě. Má tolik krásných a zajímavých míst, že bychom tam mohli strávit týdny. Nedávno jsme se tam vydali autobusem na celý den a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky.

              Přijeli jsme do Budapešti kolem 12:30 hodin a rozhodli jsme se začít náš program návštěvou Centrální tržnice, ve které nás asi nejvíce zaujala velikost a rozmanitost nabídky. Procházeli jsme se kolem stánků s paprikou, uzeninami, sýry, pečivem, vínem a dalšími maďarskými specialitami. Nemohli jsme odolat a koupili jsme si několik suvenýrů pro sebe a pro své přátele. Po obědě jsme se vydali do baziliky sv. Štěpána, která je největším kostelem v

              Budapešti a jednou z nejvýznamnějších staveb v Maďarsku. Vstoupili jsme dovnitř a  nejvíce nás zde zaujala velkolepost a krása  barokního interiéru. Oltáře, fresky, varhany a kapli jsme si podrobně prohlédli a zjistili jsme, že v bazilice jsou uloženy ostatky sv. Štěpána, prvního maďarského krále. Jeho pravá ruka je vystavena ve speciální schránce a každoročně se s ní koná slavnostní  procesí .

              Odpoledne jsme si užili volno a procházeli se po městě. Navštívili jsme několik obchodů ,kaváren a restaurací a ochutnali jsme některé maďarské speciality, jako jsou guláš, lángos nebo somlói galuska. Zjistili jsme například, že guláš se řekne perkelt a označení guláš platí pro gulášovou polévku. Bylo to všechno moc dobré a syté.

              Poslední zastávkou bylo Náměstí hrdinů, kde jsme navštívili Památník milénia, který připomíná příchod Arpádovců do Podunajské nížiny v roce 896. Na náměstí se také nacházejí  sochy maďarských králů a budova Muzea krásných umění. Byl to skvělý den, plný zážitků a dojmů. Budapešť je opravdu nádherné město, které stojí za návštěvu. Doufáme, že se tam brzy vrátíme a objevíme další jeho kouzla.

            • PAMÁTNÍK J. A. KOMENSKÉHO VE FULNEKU

            • Dne 28. 4. jsme se zúčastnili se studenty z ročníků 1. A a 2. A edukačního programu, který se týkal pobytu JAK ve Fulneku. Mgr. Orlitová nám představila prostřednictvím velkoplošné dataprojekce letáky z období třicetileté války a společně jsme si vysvětlili význam těchto grafických listů v rámci tehdejší zpravodajské publicistiky. Naprosto skvělým výkladem nás vtáhla do děje událostí v 17. století a seznámila nás s dobovým písmem, hudbou, zpěvem, oděvy, nádobami. Dokonce se našel i odvážný student, který se oblékl do zbroje vojáka z období třicetileté války.Studenti si rovněž vyzkoušeli roli „detektivů“ a prostřednictvím indicií plnili úkoly spojené s vraždou, která se v době pobytu Komenského ve Fulneku stala v kapli.