• Novinky

            • Poznávací výlet za krásami Olomoucka

            • Ve dnech 20.6 -21.6. se žáci 1.A, 3.A a 1. B zúčastnili poznávacího zájezdu do olomouckého kraje.

              Odjíždělo se ze Studénky v 11.15 autobusem. Za krásného počasí jsme vyrazili do Litovle- „hanáckých Benátek“, kde jsme si prohlédli historické centrum městečka. Dále jsme pokračovali do Loštic, kde nás čekala exkurze v Muzeu olomouckých tvarůžek, kde jsme si po prohlídce mohli koupit různé druhy tvarůžek přímo v prodejně. Pak už jsme se jeli ubytovat do kempu Losinka, nedaleko Velkých Losin. Na místě si všichni účastníci užívali osobní volno, během kterého si mnozí i zasportovali. Večer jsme pak poseděli u ohně, opekli špekáčky a zazpívali u kytary. Příští den po snídani nás čekala prohlídka zámku ve Velkých Losinách, známého díky čarodějnickým procesům. Po zastávce v lázních a v centru Velkých Losin, kde měli žáci dost času na oběd, nás už čekal jen návrat domů do Studénky.                                                                                                                                             
              Poznávací zájezd se všem líbil, neboť kromě návštěvy zajímavých míst si všichni užili soudržnost kolektivu, spoustu legrace a hlavně se poznali více než za celý rok ve školních lavicích.

            • Wroclaw poznávací zájezd

            • S našimi žáky jsme navštívili polskou Wroclaw. Cesta nám trvala tři hodiny, po příjezdu do města nás čekala prohlídka ZOO. Zoologická zahrada ve Wroclawi je nejstarší a množstvím chovaných druhů největší zoologická zahrada v Polsku. Prošli jsme si unikátní Afrykárium, tematické oceanárium věnované výhradně výstavě fauny Afriky. Alternativním programem byla návštěva Haly století s parkem, památky zapsané na seznamu UNESCO.

              Následně jsme odjeli autobusem do centra k Tumskému ostrovu a prohlédli jsme si Katedrálu Sv. Jana Křtitele. Cesta pokračovala do historického centra kolem Univerzity, Auly Leopoldina a Matematické věže. Po krátké zastávce jsme dorazili na hlavní náměstí a cestou jsme procházeli nádhernými uličkami s překrásnými romantickými domy. Na závěr zájezdu jsme měli volný program a využili jej k ochutnání místních specialit.

            • Májový výlet do Prahy

            • S naší holčičí částí 2.A jsme se v květnu vydaly na exkurzi do Prahy, kam jsme dorazily vlakem přesně v 10.30 hodin.

              Naše první zastávka byla pražská Zoo. Tam jsme mohly vidět spoustu krásných exotických zvířat, a dokonce jsme se projely lanovkou a obdivovaly jsme rozmanitost tohoto jedinečného turistického cíle. 

              Ze Zoo jsme jely tramvají do našeho hotelu blízko Karlova náměstí, tedy v samotném centru Prahy. Ubytování bylo velmi moderní, příjemném prostředí, s milými a vstřícnými lidmi. Když jsme se v klidu zabydlely, měly jsme rozchod a mohly jsme se podívat v blízkém okolí, kam jsme chtěly.

              Naše skupinka se šla podívat na slavné Václavské náměstí, kde jsme mohly vidět pomník Svatého Václava, Národní muzeum a spoustu dalších krásných budov.

              Další den našeho výletu jsme jely tramvají na Staroměstské náměstí, v jehož blízkosti jsme navštívily Muzeum iluzí.

              Tam jsme si užily spoustu legrace s optickými iluzemi, u kterých jsme si pořídily krásné fotografie.

              Po návštěvě muzea jsme se svezly jako pravé princezny kočárem a vstřebávaly jsme krásy Prahy za klapotu koňských kopyt.

              Po jízdě jsme měli náš poslední rozchod, který jsme strávily v parku za Národním muzeem.

              V 17.00 hodině jsme už měly sraz s paní učitelkou a v 18.00 hodině nám jel vlak zpět do Studénky. Výlet jsme si moc užily a jsme moc vděčné, že jej s námi paní učitelka absolvovala.

              Lucie Stuchlíková a Mgr. Martina Němčíková

            • Kulturně –poznávací výlet do Štramberka

            • V pátek 10. května 2024 vyrazila třída 1.B oboru Podnikání na výlet do blízkého malebného městečka, přezdívaného Moravský Betlém. Sraz byl ve Studénce v 8.00h. na nádraží, odkud jsme, za nádherného slunečného počasí, vyjeli vlakem do našeho cíle.

              Po příjezdu do cílové stanice jsme vyšlapali po strmé cestě do městského národního parku. Naše cesta pak vedla k 1. zajímavému místu našeho výletu, a sice ke známé jeskyní Šipka, která se proslavila nálezem zlomku části čelisti neandrtálského dítěte. Odtud byl krásný výhled na panoráma města a gotickou věž Trúbu. Zvědavost nám nedala a vystoupali jsme ještě na vyhlídku na vápencový lom. Po chvilce odpočinku, jsme sešli dolů do parku a pokračovali směrem vzhůru na Trúbu.

              Než jsme došli na vyhlídku z věže Trúby, museli jsme vyšlapat hodně schodů, což některé dost zmohlo.  Odměnou nám byl úžasný pohled na město a okolí. Poté už následovala méně náročná cesta dolů na náměstí, kde nás čekal poslední cíl cesty, a sice návštěva Muzea Zdeňka Buriana. Zde jsme se od zkušeného průvodce dověděli hodně zajímavostí o světově uznávaném malíři pravěku a dobrodružství. Po prohlídce nás čekala odměna ve formě výborného obědu a doplnění tekutin u vyhlášeného městského pivovaru. Po této krásné tečce výletu jsme se vydali na nádraží a pak už jen cesta domů.

              Poznávací výlet se žákům velice líbil, neboť bylo krásné počasí a navštívili řadu zajímavých míst, a navíc utužili, jak se říká, třídní kolektiv.

              Celá 1. B se těší na další poznávací zájezd.

            • Studenti Střední školy ekonomicko-podnikatelské na exkurzi v centru Ostravy

            • Ve čtvrtek 9. 5. 2024 se žáci 3.A Střední školy ekonomicko-podnikatelské ve Studénce vydali na exkurzi do srdce Ostravy, kde je čekal bohatý program plný historických a kulturních zážitků. Sraz měli ráno „před Elektrou“, na prostranství před Domem umění, které zdobí od roku 2005 plastika Lukáše Rittsteina Úsvit, symbolizující Ostravu jako město průmyslové, ale i uměnímilovné.

              Jejich první zastávkou byl kostel sv. Václava, který je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších kostelů ve městě. Tento gotický chrám, založený ve 13. století, je známý svými nádhernými freskami a významným místem pro historii a kulturu Ostravy.

              Poté studenti zamířili na Masarykovo náměstí, kde obdivovali Mariánský sloup, který byl vztyčen na počest Panny Marie roku 1702. Náměstí je plné historie a je jedním z hlavních bodů městského života.

              Dále se procházeli přes Kuří rynek a Husův sad, kde měli příležitost objevovat kameny zmizelých, malé památníky vsazené do chodníku, které připomínají osudy odvlečených židovských obyvatel Ostravy za druhé světové války.

              Jejich cesta vedla až k Nové radnici, kde se studenti s nadšením projeli v ikonickém paternosteru (neustále se pohybující výtah), což byla pro mnohé z nich nová a vzrušující zkušenost.

              Po tomto dobrodružství si všichni zasloužili pauzu, kterou strávili v příjemné kavárně. Zde si užili občerstvení a zároveň se zapojili do zábavného kvízu o Ostravě, který pro ně připravila paní učitelka. Kvíz nejenže prověřil jejich znalosti, ale také je obohatil o nové informace o městě.

              Zlatým hřebem výletu byla návštěva Domu umění, kde měli studenti možnost vidět exkluzivní výstavu slavné české výtvarnice Marie Čermínové, známější jako Toyen. Vrcholem celé výstavy byl obraz Judita od Gustava Klimta, který svou krásou a detaily uchvátil všechny přítomné.

              Výlet byl pro žáky nezapomenutelným zážitkem. Všichni si odnesli spoustu nových poznatků a zážitků, které obohatily jejich pohled na historii a kulturu Ostravy. Tento den jim ukázal, že Ostrava je město plné zajímavých míst a příběhů, které stojí za to objevovat.

               

              A na závěr si i vy můžete vyzkoušet kvíz o Ostravě, který naši žáci zvládli s vysokou úspěšností.

              Ostrava historie, památky | Quizizz

            • Třídní schůzky

            • Vážení rodiče a žáci, dne 29. 4. 2024 (pondělí) budou od 15:30 h. do 16:30 h. probíhat třídní schůzky v jednotlivých třídách žáků.

              Těšíme se na Vaši návštěvu!

            • Ledová jízda na SŠEP Studénka

            • Dne 9. února 2024 se na naší škole uskutečnil velkolepý sportovní den, kterého se zúčastnily všechny třídy. Studenti byli rozděleni do týmů a čekala na ně pestrá paleta sportovních aktivit.

              V budově školy bylo připraveno několik stanovišť, kde si žáci mohli vyzkoušet různé sportovní úkoly. Jedno ze stanovišť bylo zaměřeno i na první pomoc, kde se studenti učili základní zásady a techniky poskytování pomoci v nouzových situacích.

              Poté se jednotlivé týmy postupně přesouvaly na blízký sportovní stadion, kde pokračoval program ve více specializovaných aktivitách. Na stadionu si žáci zacvičili v posilovně, kde si mohli zlepšit svou fyzickou kondici a vyzkoušet různé posilovací stroje.

              Dalším oblíbeným bodem programu byl bowling. Studenti si zde nejen zasoutěžili, ale také se skvěle pobavili, když se snažili srazit co nejvíce kuželek.

              Vyvrcholením sportovního dne bylo bruslení na ledové ploše, kterou škole zdarma poskytlo město. Žáci si s chutí zabruslili a někteří předvedli své excelentní bruslařské dovednosti. Někteří z nich se ukázali jako talentovaní hokejisté, což přineslo další zajímavý prvek do celého dne.

              Sportovní den se setkal s velkým ohlasem mezi studenty, kteří si aktivity velmi užili. Měli příležitost ukázat své sportovní talenty a schopnosti, zároveň se navzájem motivovali a podporovali. Akce přispěla nejen k fyzickému rozvoji žáků, ale i k posílení týmového ducha a vzájemné spolupráce.

              Na závěr lze říci, že sportovní den naší školy byl úspěšnou a inspirativní akcí, která přinesla radost a nové zkušenosti všem zúčastněným.

            • Adventní Vídeň

            • Magická, slavnostní, světélkující, plná vůní a chutí….Máme na mysli jednu z nejkrásnějších evropských metropolí. Žáci a učitelé naší školy měli tu čest navštívit ji právě v předvánočním čase, na vlastní kůži okusit tu pravou adventní atmosféru, ponořit se do hlubin velkoměsta a prouzkoumávat naprosto úžasné trhy, které Vídeň pravidelně přichystá pro své dychtivé návštěvníky.

              Vyrazili jsme v ranních hodinách 11. prosince z obvyklého místa , z parkoviště Kotvice ve Studénce- Butovicích. Cesta do Rakouska byla poněkud zdlouhavější než ta zpáteční, ale nám to nevadilo, protože jsme s občerstvením v ruce pozorovali zasněženou krajinu, která byla na území našich sousedů postupně zaplňována větrnými elektrárnami…

              Po příjezdu do Vídně jsme poslouchali poutavý výklad paní průvodkyně a potom? Hurá na trhy! Na ty jsme se těšili nejvíce. A těch dobrot! Trdelníky, sachry, klobásky dokřupava propečené…Někteří degustovali, jiní pořizovali dárky, prostě vánoční pohoda.

              A ještě něco:

              Celá naše škola vám všem přeje krásné vánoční svátky a stejně magické, slavnostní a světélkující, jako byla naše letošní Vídeň.

            • Tieto – pohled žáka ekonomky Zdeněk Taťák, 1. A

            • Mé očekávání? Popravdě, bral jsem to spíš jako den volna a doufal v získání představy o činnosti jedné z programovacích firem v Moravskoslezském kraji.

              Exkurzi jako takovou nám i přes ty různé ‘nudné’ věci prezentující dokázali přizpůsobit natolik, že to podle mě bavilo více než polovinu třídy, což je v dnešní době celkem slušná statistika.

              A i kdyby to někoho vyloženě nudilo, kvůli soutěži o ceny na konci se stejně vyplatilo poslouchat. Jen si už nepamatuju, kde v té prezentaci bylo něco o tom, jestli je větší los, nebo sob (ano, tahle otázka se tam taky vyskytovala).

              Tieto díky nedávné investici do svého fyzického prostředí v Ostravě a přátelsky nastaveným zaměstnancům působí jinak než ostatní firmy. Chápou, že po vystudování školy člověk obvykle nemá deset let zkušeností, proto nabízí možnost stáže třeba i při škole. A taky rozumí tomu, že k úspěchu není podstatný pouze diplom ze školy, ale také hodnota, kterou absolventi firmu posouvají.

              Takže? Ano, získal jsem den volna a přehled o nějaké firmě, ale také příležitost.

            • Futsalový turnaj Kopřivnice

            • Výběr sportovců z naší školy se zúčastnil futsalového turnaje v Kopřivnici. Oproti loňským ročníkům jsme tým výrazně omladili a příležitost tak dostali i hráči narození v roce 2008. V konkurenci silných soupeřů z Nového Jičína, Kopřivnice a Oder jsme obsadili konečné 4. místo.

              Děkujeme všem hráčům za dobrou reprezentaci škol, za týmového ducha a za fair play přístup. Už teď se těšíme na další ročník turnaje.

              Nominace: Jan Haša 3.A, Ondřej Nikel 2.SM, Václav Kovář 2.SM, Adam Grossman 1.B, Ondřej Mizer 1.SM, Tadeáš Balhar 2.B, Vít Kellner 3.SM, Roman Liška 2.SM, Martin Sládeček 3.SM, Martin Oderský 1.A

              Střelci: Vít Kellner, Tadeáš Balhar

            • Halloween na půdě střední školy ve Studénce

            • Před pár týdny se naši noví žáci z prvního ročníku vyjádřili, že se málo znají s žáky z jiných tříd a že by se s nimi rádi seznámili blíže, nejlépe prostřednictvím nějaké společné aktivity. Toto přání s radostí vyslyšela jejich vlídná a vstřícná paní třídní učitelka, přičemž Ideální příležitostí byl zrovna Halloween. V duchu tradice starého keltského svátku, který propojuje svět zesnulých se světem živých, se právě i naši žáci dne 25. 10. 2023 přestrojili za duchy, zombie, příšery, či dokonce hejkaly a víly. V kostýmech a s pořádně černým make-upem a krvavými skvrnami se žáci i učitelé sešli ve společných prostorách školy, kde plnili záludné úkoly, soutěže a kvízy, jež připravili naši prváci. „Neboj se,“ přemlouvali nedůvěřivé spolužáky, „jen tam tu ruku ponoř a zkus hmatem uhádnout, co to je?“ Sice nedůvěřivě, ale plni odhodláni ponořili soutěžící ruku do neznáma, aby zjistili, že…živý pavouk to nebyl, opravdu se nikdo nemusel bát.

              Rovněž proběhly soutěže o nejlépe vyzdobenou třídu, zde by možná bylo lépe říct o nejhrozivěji vyzdobenou třídu… Zkrátka a dobře, žáci se do toho pustili s vervou, a třídy brzy vypadaly jako opuštěný hřbitov na anglickém venkově. Také se hodnotily nejstrašidelnější kostýmy, přičemž se na první místo vyšvihl tajemný hejkal, který se pravděpodobně zjevil z místních blat. Nakonec si soutěžící lámali hlavy nad starou dobrou morseovkou, aby našli směr k tajemnému pokladu, plnému výtvarných potřeb, které si mezi sebou rozdělili.

              Tímto našim žákům z prvního ročníku děkujeme za jejich vtipný přístup, který všem zpříjemnil podzimní dny, a doufáme, že budou svými nápady přispívat k aktivnímu životu na naší škole i nadále.

              Příští rojení žáků se bude konat ještě ke konci roku 2023 a to ve středu 13. 12. a dále pak v roce 2024, ve středu 17. 1. Právě tyto dny otevíráme naše dveře všem zájemcům o prohlídku a o získání širšího povědomí o studijních programech i studentském životě na půdě Střední školy ekonomicko-podnikatelské ve Studénce.  Nuda to zcela jistě nebude, o to se už postará náš školní hejkal.

              Za SŠEPS, o. p. s.: Mgr. Lucie Jančíková

            • Exkurze v rodinné firmě Pars Komponenty, s.r.o.

            • Ve středu 25. října 2023 navštívili žáci prvního ročníku naší školy v rámci projektu Operační program zaměstnanost plus, reg. č. projektu: CZ.03.01.02/00/22_020/0000727,

              pod názvem Jiná kariéra, který je financován z prostředků EU, výrobní podnik Pars Komponenty, s.r.o. ve Studénce.

              Společnost patří mezi přední výrobce komponentů pro hromadné dopravní prostředky. Zaměřuje se také na průkopnický vývoj nových výrobků a poskytují tento vývoj výrobcům po celém světě. Jejich projektanti vymysleli bezpečnostní světelné efekty při vystupování a nastupování do prostředků hromadných přeprav. V celé České republice jezdí tramvaje s těmito bezpečnostními prvky. 

              Naši žáci měli možnost provoz a život podniku vidět z blízka. Seznámili se se všemi úseky, osahali si práci v lakovně. Zajímavé a obdivuhodné je, že si vše spravují sami od návrhů jednotlivých komponentů, obrábění materiálu na CNC strojích a jejich programování až po výstupní kontrolu jednotlivých výrobků. Firma nabízí učňovské vzdělávání a svářečskou školu. A věřte, že jsem viděla na žácích, že je to zaujalo.

              V průběhu celé exkurze se žáci mohli seznámit s řadou profesí, které jsou v této firmě zastoupeny. Pracovník v takové firmě musí být pečlivý, dobrý na přesnost a kvalitu a musí být schopný vést konverzaci v cizích jazycích.

              Poděkování patří Ivovi Mutinovi a paní Kamile Kakurové, kteří  žáky exkurzí provázeli a velmi zajímavě jim provoz ve firmě představili.

               

              Za projekt Jiná kariéra: Ing. Aneta Richterová Uhlová

            • Třídní schůzky

            • Vážení rodiče a žáci, dne 22. 11. 2023 (středa) budou od 15:30 h. do 16:30 h. probíhat třídní schůzky v jednotlivých třídách žáků.

              Těšíme se na Vaši návštěvu!

            • Začátek školního roku

            • Dobrý den, školní rok 2023/2024 bude zahájen v pondělí 4.9.2023 v 7:55 hod. Žáci budou ve svých třídách s třídním učitelem.

              Těšíme se na Vás!

            • Sláva, nazdar výletu!!!

            • Ve dnech 28.6. – 29.6.2023 jsme se zúčastnili dvoudenního školního výletu na Valašsko .

              Odjížděli jsme autobusem od školy v 8:30 . První zastávkou byly lázně Teplice nad Bečvou, kde  jsme měli rozchod a čas projít si lázně s možností navštívit Zbrašovské aragonitové jeskyně. Poté jsme se vydali prozkoumat další město, a to bylo Valašské Meziříčí. Zde jsme prošli nádvořím zámku Žerotínů a zamířili na náměstí, kde nás páni učitelé seznámili s historií města a hlavními zajímavostmi. Po té jsme měli volno na individuální prohlídku a oběd.. Odpoledne jsme už zamířili do našeho cíle ubytování, a tím byl kemp Ranč Bystřička. Při příjezdu jsme si vyzvedli klíčky a vše potřebné, abychom se zabydleli v chatkách, které byly velice dobře vybaveny, dokonce i ledničkou a WC. V prostoru kempu byl také salon, kde jsme si mohli dát teplou večeři a nápoje. Ve svém volnu jsme měli možnost jít se podívat na místní přehradu či si zasportovat. Velká část žáků si zahrála fotbal. Večer jsme společně poseděli u ohně a kdo chtěl,  opékal si špekáčky.  

              Druhý den o půl 10 jsme vyrazili autobusem  do dalšího místa , Rožnova pod Radhoštěm. Zde jsme si prošli park u Valašského muzea v přírodě a zamířili do centra, kde jsme měli individuální prohlídku. Kdo měl hlad a žízeň, zašel si na oběd nebo  jen si dal v teplém počasí osvěžující zmrzlinu. Ve 14 hodin jsme odjeli směr Studénka, kde jsme  náš výlet úspěšně zakončili.

              Výlet se nám velice líbil, protože jsme poznali nová zajímavá místa a navzájem se s ostatními žáky podružili.

              žákyně Aneta Šimečková, Karolína Grulichová 4.A, Nikola Pavlovičová 3.A

            • Jednodenní poznávací zájezd do Budapešti

            • Budapešť je jedním z oblíbených měst v Evropě. Má tolik krásných a zajímavých míst, že bychom tam mohli strávit týdny. Nedávno jsme se tam vydali autobusem na celý den a rádi bychom se s vámi podělili o naše zážitky.

              Přijeli jsme do Budapešti kolem 12:30 hodin a rozhodli jsme se začít náš program návštěvou Centrální tržnice, ve které nás asi nejvíce zaujala velikost a rozmanitost nabídky. Procházeli jsme se kolem stánků s paprikou, uzeninami, sýry, pečivem, vínem a dalšími maďarskými specialitami. Nemohli jsme odolat a koupili jsme si několik suvenýrů pro sebe a pro své přátele. Po obědě jsme se vydali do baziliky sv. Štěpána, která je největším kostelem v

              Budapešti a jednou z nejvýznamnějších staveb v Maďarsku. Vstoupili jsme dovnitř a  nejvíce nás zde zaujala velkolepost a krása  barokního interiéru. Oltáře, fresky, varhany a kapli jsme si podrobně prohlédli a zjistili jsme, že v bazilice jsou uloženy ostatky sv. Štěpána, prvního maďarského krále. Jeho pravá ruka je vystavena ve speciální schránce a každoročně se s ní koná slavnostní  procesí .

              Odpoledne jsme si užili volno a procházeli se po městě. Navštívili jsme několik obchodů ,kaváren a restaurací a ochutnali jsme některé maďarské speciality, jako jsou guláš, lángos nebo somlói galuska. Zjistili jsme například, že guláš se řekne perkelt a označení guláš platí pro gulášovou polévku. Bylo to všechno moc dobré a syté.

              Poslední zastávkou bylo Náměstí hrdinů, kde jsme navštívili Památník milénia, který připomíná příchod Arpádovců do Podunajské nížiny v roce 896. Na náměstí se také nacházejí  sochy maďarských králů a budova Muzea krásných umění. Byl to skvělý den, plný zážitků a dojmů. Budapešť je opravdu nádherné město, které stojí za návštěvu. Doufáme, že se tam brzy vrátíme a objevíme další jeho kouzla.

            • PAMÁTNÍK J. A. KOMENSKÉHO VE FULNEKU

            • Dne 28. 4. jsme se zúčastnili se studenty z ročníků 1. A a 2. A edukačního programu, který se týkal pobytu JAK ve Fulneku. Mgr. Orlitová nám představila prostřednictvím velkoplošné dataprojekce letáky z období třicetileté války a společně jsme si vysvětlili význam těchto grafických listů v rámci tehdejší zpravodajské publicistiky. Naprosto skvělým výkladem nás vtáhla do děje událostí v 17. století a seznámila nás s dobovým písmem, hudbou, zpěvem, oděvy, nádobami. Dokonce se našel i odvážný student, který se oblékl do zbroje vojáka z období třicetileté války.Studenti si rovněž vyzkoušeli roli „detektivů“ a prostřednictvím indicií plnili úkoly spojené s vraždou, která se v době pobytu Komenského ve Fulneku stala v kapli.

            • Třídní schůzky

            • Vážení rodiče a žáci,dne 25. 4. 2023 (úterý) budou od 15:30 h. do 16:30 h. probíhat třídní schůzky v jednotlivých třídách žáků.

              Těšíme se na Vaši návštěvu!